Frukostföreläsning – Vägen till god hälsa


Postad 2 februari 2016

IMG_4738

”Mitt mål med den här föreläsningen är att ni ska gå härifrån och känna att ni vill ta ett steg framåt mot ett hälsosammare liv. Om jag lyckats få en enda av er att göra det, så är mitt mål uppnått.”

Så inledde Eric Hedqvist sin föreläsning under tisdagsmorgonen där närmare 45 personer hade samlats för att lyssna på föreläsningen om vägen till god hälsa. Tillsammans med åhörarna diskuterade Eric om både mental och fysisk hälsa, bland annat om vad god hälsa faktiskt är? Är det att vara smal? Är det att sova gott? Är det att ha bra värden? Och vem äger ansvaret över var och ens hälsa? Eric poängterade att vi människor, inklusive han själv, ofta har många ursäkter för att inte göra något. Det kan vara att lägga över ansvaret på någon annan eller kanske att just idag inte passar på grund av vädret. För att åstadkomma förändring måste man vara beredd att gå ut ur sin komfortzon, och göra det där som är lite skrämmande men efteråt nästan alltid väldigt befriande.
– Det du vill mest kommer också att synas, sa Eric.

Som arbetsgivare finns det många sätt att uppmuntra god hälsa hos sina anställda. Dels kan man själv vara en förebild och dels kan man t.ex. ge de anställda friskvårdsbidrag eller friskvårdstimmar. Eric tyckte dock att man som arbetsgivare ska hjälpa till att sätta upp mål och göra uppföljning för att friskvårdsbidrag/friskvårdstimmar ska ha effekt. Eric avslutade föreläsningen med att ge tipset att se på sin kropp som ett företag när det gäller hälsa. Vilken strategi ska man ha, när ska man göra insatser och vad för slags insatser ska man göra? Sätt upp mål, men våga också misslyckas för att lyckas.