Konst istället för byggstök – Unboxing Fyrklövern


Postad 22 april 2015

Ombyggnationer göms vanligtVäsbyhem blå husenvis bakom plank tills de är klara, förbipasserande varnas för oväsen och byggröra. Upplands Väsby kommun vill vända på detta i och med ombyggnationen av området Fyrklövern och visa upp att en byggprocess även är spännande och fylld av förväntningar, genom att bjuda på en liten smygtitt.

Upplands Väsby kommun har därför genomfört ett nyskapande samarbete med fotokonstnären Erik Johansson. Resultatet är en spektakulär 3D-illusion som gör det möjligt att redan nu uppleva hur de ”Blå husen”, ett bostadsområde i centrala Upplands Väsby, kommer att se ut efter den pågående renoveringen.

– Jag vill väcka människors nyfikenhet och få dem att ställa sig positiva till förändringen i Upplands Väsby. Genom att visuellt leka med perspektiv och bild kan vi visa på hur det kommer att se ut när ombyggnationen är klar, säger Erik Johansson, fotokonstnär.

Kommunen vill på ett annorlunda och inspirerande sätt synliggöra arbetet som pågår i stadsdelen Fyrklövern. För Upplands Väsby är det viktigt att inkludera invånarna i utvecklingsarbetet, och utformningen av stadsdelen Fyrklövern är ett exempel på ett tätt samarbete med invånarna.

– Vi älskar att tänka nytt och hitta spännande lösningar i Väsby. Det här är vårt sätt att visa hur stolta vi över hur framtidens Väsby växer fram, säger Mathias Bohman, Kommunstyrelsens ordförande (S).

Film från pressvisningen (Se när konstverket signeras)

Fakta:

Under pågående ombyggnation har en byggnad i korsningen Dragonvägen/Mälarvägen täckts av en stor vepa som ger uppfattningen av att huset klätts in i en enorm flyttkartong bakom vilken de nya husen skymtas. Området utgör en viktig del av visionsarbetet för Upplands Väsby kommun och har tagits fram i samarbete med invånarna genom Väsbylabs.

http://erikjohanssonphoto.com/
www.upplandsvasby.se/fyrklovern

För mer information vänligen kontakta 

Alarik von Hofsten, projektansvarig 070-920 74 15
Erik Johansson, fotokonstnär +49 (0) 176 4774 1591
Mathias Bohman, kommunstyrelsens ordförande 073-910 41 23
Linda Corsvall, chef kommunikationsenheten 073-910 40 29