Nu lanseras en Solkarta för Väsby


Postad 12 januari 2017

Nu kan privatpersoner, föreningar och företag i Väsby som funderar på att installera solpaneler på taket enkelt göra en första bedömning med det kostnadsfria verktyget Solkartan.

– Att underlätta och erbjuda smarta lösningar är ett steg i ett aktivt miljöarbete. Genom tjänsten Solkartan hoppas jag att fler väsbybor och företagare installerar solpaneler, säger Ali Kashefi (S) ordförande i teknik- och fastighetsutskottet i Upplands Väsby kommun.

Bättre solpaneler och lägre priser har lett till att allt fler vill veta vilka möjligheter de har att generera egen energi med hjälp av solpaneler på taket. Med kartan görs en bedömning om det är lämpligt att installera solfångare eller solceller och hur mycket energi som kan produceras under ett år. Invånare och företag kan själva beräkna potentialen för solel och solvärme för ett enskilt tak tack vare informationen från Solkartan.

– Vårt uppdrag är att bidra till att skapa ett hållbart samhälle och solen är en fantastisk energikälla som vi bör ta tillvara på. Vi ser ett stort intresse för solenergi just nu och Solkartan är ett sätt att möta det intresset, säger Morgan Pettersson, miljöstrateg i Upplands Väsby kommun.

Solkartan som nu lanseras i Väsby och stora delar av övriga Stockholmsregionen är den största i Sverige och täcker 20 av länets kommuner. Verktyget har tagits fram i samarbete mellan Kommunförbundet Stockholms län (KSL) och Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen. 

Kartan hittas på: www.upplandsvasby.se/solkarta.

Mer information
Ali Kashefi (S), ordförande i teknik- och fastighetsutskottet, 073-910 47 11
Morgan Pettersson, miljöstrateg, 073-910 42 50
Ulrika Walldén, tf kommunikationschef, 073-910 40 29