Nyfikna praktikanter med sikte på stora världen


Postad 7 november 2016

img_8499

Milton Wahlberg, Mona Ångbäck och Alexander S.P

Under tre veckors tid har Milton Wahlberg och Alexander S.P praktiserat på Scandic Infra City. De går första året på Väsby nya gymnasiums Hotell- och turismprogram, och tillhör den första årskullen någonsin då programmet är alldeles nystartat.

– Jag älskar att resa och vill gärna arbeta utomlands i framtiden och att arbeta på hotell verkar kul, så därför sökte jag den här linjen till gymnasiet, säger Milton och får medhåll av Alexander:
– Det verkar roligt att arbeta inom den här branschen. Både jag och Milton är sociala och tycker om att träffa nya människor att snacka med, så det här är perfekt.

På hotell finns många roller, och handledare Mona Ångbäck berättar att under sin praktikperiod har Milton och Alexander fått prova på bl.a. serviceyrket, rumstäd och vaktmästeri.
– Det är jättekul att ha haft dem här! Vi ser praktikperioder som ett sätt att rekrytera duktiga ungdomar och tar in ett 30-tal praktikanter varje år. För oss är det också ett sätt att bidra till samhället och ge ungdomar möjlighet att skaffa erfarenhet. Jag tycker det viktigaste är att man som praktikant här har ett intresse och vilja, sedan lär vi gärna ut på plats. Vi har många ungdomar som arbetar extra på timme efter avslutad praktik och är jätteglada för det, ungdomarna är det viktigaste vårt samhälle har!

Att ungdomarna får komma ut till företag och få inblick i deras vardag är ovärderligt menar Väsby nya gymnasiums rektor John Gustafsson:

– Från skolans sida är vi mycket tacksamma för att eleverna får den här möjligheten. Vi kan ge dem grundläggande kunskap, men det som de lär sig när de är ute på praktik är kunskaper som de inte kan få av oss. Det ger dem en helt annan dimension när teoretisk kunskap omsätts till praktisk erfarenhet. Jag är väldigt glad över att vi har ett så fint samarbete med såväl Väsby Promotion som många företag i Väsby.

img_8485Alexander och Milton är överens om att det roligaste de fått prova på under sin praktikperiod är vaktmästeriet. Men det lockar också att framöver prova på att vara bartender och arbeta i frukostserveringen. Kanske kommer de tillbaka en annan praktikperiod. Mona berättar att Scandic Infra City kräver inga särskilda förkunskaper av de praktikanter de tar in. Dock tar de inte in praktikanter under 17 år, eftersom maskinparken sätter gränser.

– Men i övrigt så stämmer vi av dag för dag och det har gått jättebra! De här killarna har verkligen visat framfötterna och har alla möjligheter att få timanställning om de önskar.

Så till en av de viktigaste frågorna efter avslutad praktikperiod, vilka lärdomar tar praktikanterna med sig?

– Alltid ha ett glatt ansikte! Vi har fått prova på att arbeta under press och hur det är att hålla högt tempo men prestera riktigt bra. Det har varit lärorikt att lyssna och följa instruktioner, säger Milton.

– Jag tycker att en av de viktigaste sakerna vi har lärt oss är att det gäller att ha energi och göra sitt bästa. Man ska till exempel inte hålla på med mobilen utan visa intresse för gästerna, säger Alexander.

En berikande praktikperiod med nyvunna kunskaper inför stundande arbetsliv, med andra ord.