Så tjänar du pengar på hållbarhet – 13 september


Postad 13 september 2016

Under föreläsningen pratade Per Grankvist om hur vi i Sverige beter oss. Vi pekar finger åt andra, för vi själva är så bra tycker vi, men vi glömmer att när man pekar finger är det alltid tre fingrar som pekar på en själv. Att vi i Sverige är minst lika dåliga som andra länder, det vill vi inte erkänna. Per Grankvist exemplifierade med bland annat bärplockare från andra länder, som år efter år kommer hit och arbetar hela somrarna men sedan knappt eller inte alls får betalt. Att vi inte ser det, utan att vi köper sylt men inte reflekterar över hur den kan vara så billig. För när man köper något billigt, då är det någon annan som får betala, sa Per. Det är vi som lever nu, att vi använder bil, äter biff och låter vårt boende kräva massa energi, det är vi som är orsak till att miljöförstöringen fortsätter. Inte dem förut. Inte peka finger.

Per berättade att ett företags främsta uppgift är att tjäna pengar. Punkt slut. Ett företag måste göra en hållbar affärsplan. Det är det som är hållbarhet, att den håller och att den får företaget att tjäna pengar. För att komma dit krävs argument, och det är sådana argument som företag måste lära sig. Varför man väljer att göra på ett visst sätt, eftersom det gör att man tjänar pengar. Hållbarhet är en resursplanering och handlar om hur vi tar tillvara på de resurser vi har.

Summa summarum, berättade Per, handlar det om att tänka smart. Det finns smarta val och osmarta val, och det gäller att göra det smarta. Vara nära dina kunder. Det är det som är hållbarhet.

Detta föreläsningstillfälle arrangerades i samarbete med Upplands Väsby kommun då Väsby Promotion driver uppdragsprojektet Klimatavtal Väsby och syftet med detta tillfälle var att förse företagen med verktyg och inspiration i syfte att arbeta mer miljösmart. Morgan Pettersson, miljöstrateg Upplands Väsby kommun, fanns på plats och berättade bland annat om Upplands Väsbys fina tredjeplacering i rankingen årets miljöbästa kommun. Upplands Väsby är en av blott två kommuner som de senaste fem åren legat stadigt topp tio.