Upplands Väsby kan bli Sveriges Miljöbästa kommun


Postad 20 juni 2016

_MG_7902_sa¦êttra_ridanla¦êggningUpplands Väsby är en av tio kommuner som placeras högst i tidningen Aktuell Hållbarhets kommunrankning som för åttonde året i rad granskar och rankar kommunernas miljöarbete. Väsby är därmed en av finalisterna till utmärkelsen Sveriges Miljöbästa kommun 2016.

– Att Upplands Väsby återigen får en topplacering bland Sveriges miljöbästa kommuner visar att arbetet som görs leder oss på rätt väg. Att vi dessutom ligger kvar på en hög nivå trots att frågor och nyckeltal ändras är en bedrift då det kräver en stor bredd i miljöarbetet, säger Morgan Pettersson, miljöstrateg.

Aktuell Hållbarhets kommunrankning mäter aktivitet och ambition på miljöområdet i Sveriges kommuner. Rankningen består av flera delar, bland annat en enkät som 245 av Sveriges 290 kommuner har besvarat. Bland annat har frågor ställts om kommunen har en kemikalieplan, satsat egna pengar på skydd av biologisk mångfald, infört köttfria dagar i sina matserveringar eller kompenserat förlusten av skyddsvärd natur vid exploateringar.

Finalisterna i Sveriges Miljöbästa kommun 2016 är i bokstavsordning (föregående års placering inom parentes):
Eskilstuna kommun (15)
Gävle kommun (79)
Göteborgs stad (3)
Helsingborgs stad (13)
Lomma kommun (2)
Ronneby kommun (56)
Upplands Väsby kommun (9)
Uppsala kommun (7)
Västerås stad (4)
Växjö kommun (20)

Hela rankningen publiceras på Aktuell Hållbarhets webbplats i samband med att vinnaren av utmärkelsen Sveriges Miljöbästa kommun tillkännages den 29 juni.