Upplands Väsby klättrar i företagsranking – nu plats 6 av 290 kommuner


Postad 20 september 2016

img_9572

Ethel Capelle, ordförande Väsby Promotion

En gång varje år ombeds företagen i Sveriges 290 kommuner att betygssätta företagsklimatet i den kommun man verkar. Undersökningen baseras på två tredjedelar på företagens enkätsvar och till en tredjedel på statistiska faktorer. Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen utgör en tredjedel av rankingen.

I år klättrar Upplands Väsby kommun upp till plats 6 (plats 9 förgående år).

– Vi arbetar hårt för att såväl nationella som internationella företag med starka varumärken ska etablera sig i InfraCity. Att Upplands Väsby kommun placerar sig i det absoluta toppskiktet i Svenskt Näringslivs ranking är ytterligare ett kvitto på att företagen trivs, säger Erik Löfberg, Affärsområdeschef InfraCity.

Ända sedan 2009 har Väsby haft stark trend att företagsklimatet blir bättre och bättre. Då var det plats 28, och 2015 var det plats 9. Bästa placeringen hittills var 2014 då det blev plats 3. Vad den fina utvecklingen beror på har nog flera orsaker, men att företag och kommun mer än förut har dialog med varandra är en stark bidragande orsak.

– En stor del i förbättringen till årets resultat är den enkätdel där företagen har svarat. Det är glädjande och Väsby Promotion är med all säkerhet en starkt bidragande orsak till detta, då den mötesplats som Väsby Promotion står för, där företag och kommun kan mötas, är helt unik i sitt slag. Dessutom står Väsby Promotion för att fylla varumärket Väsby med positivt innehåll, både vad gäller storytelling, arrangemang och olika projekt som gynnar näringslivet, säger Ethel Capelle, ordförande Väsby Promotion, och får medhåll av Anders Wink, näringslivschef Upplands Väsby kommun:

– Vi kan se att några av frågorna i enkätdelen får högre betyg och jag är säker på att Upplands Väsby kommuns goda samverkan med Väsby Promotion har varit starkt bidragande gällande det sammanfattande omdömet. Det känns som att det finns en positiv känsla av att företag vill vara här i Väsby, och det ska vi bygga vidare på.

Ett av de nyare företagen i Väsby, som flyttade in i InfraCity under 2014, är elbilstillverkaren Tesla.

– Vi tycker det är viktigt med dialog mellan såväl oss och andra företag som oss och kommunen. Vi har engagerat oss lokalt i flera frågor, bland annat föreläst i skolan och även tagit emot flera företagsbesök. Att Väsby ligger så bra till i den här rankingen tycker vi speglar det företagsklimat som finns här. Vi är väldigt glada att vi etablerat oss här, säger Josephine Adorelle, projektutvecklare laddinfrastruktur på Tesla.

För den som vill läsa mer om hur rankingen går till, klicka här.

Läs Upplands Väsby kommuns pressmeddelande här.