Upplands Väsby kommun utsedd till Årets Samhällsbyggare


Postad 26 maj 2016

Fyrklövern-idebild– Vi är oerhört glada att uppmärksammas för Fyrklöverns poängsystem. Väsby har den högsta byggtakten på 20 år, vi tar vårt ansvar och bygger bostäder så Stockholmsregionen kan växa och utvecklas, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Fyrklövern är ett av Upplands Väsbys största byggprojekt på 30 år. 1 700 nya bostäder ska byggas i området där det också ska finnas en park, skola och förskolor.

Grunden till poängsystemet är ett omfattande dialogarbete med invånare och organisationer, där hundratal idéer kom fram. Förslagen arbetades om till 54 krav från kommunens sida på byggherrarna som vill bygga i Fyrklövern. Kraven ligger till grund för prissättningen på marken. Ju fler förslag från dialogerna som byggherren genomför, desto lägre blir markpriset när kommunen säljer mark till byggherren.

Med poängsystemet som stöd tar Upplands Väsby nya steg mot att utveckla och bygga den moderna småstaden. Byggstart för Fyrklövern sker under andra halvåret 2016.

– Poängsystemet hjälper till att ge bättre bostäder till en lägre kostnad till Väsbyborna. Vi ser redan nu att både byggherrar och andra kommuner är intresserade av att ta efter systemet, säger Thomas Thunblom, samhällsbyggnadschef i Upplands Väsby.