Välkommenbesök hos Tesla Motors – 5 december


Postad 5 december 2014

IMG_7311[1]

Fr. v: Katarina Barter, Väsby Promotion, Mathias Bohman, kommunstyrelsens ordförande, Per Melin, Tesla, Josephine Adorelle, Tesla

Tesla Motors grundades 2003 av Elon Musk med syftet att skapa en miljövänlig och ”cool” bil. Idag är Tesla ungefär som bilbranschens Apple och företaget expanderar enormt. I augusti öppnade de i InfraCity en av Europas största Teslaetableringar. Utanför den egna lokalen finns två superchargerstationer och vid hamburgerrestaurangen Max finns ytterligare sex stycken. På 40 minuter kan en Teslabil i dessa stationer ladda hälften av batteriet då en supercharger har 135 kW (att jämföra med 22 kW i de flesta andra stationer). Superchargerstationerna är gratis att använda och Tesla står för allt utom marken.

– Vi började leverera bilar i Sverige i mars 2014 och nu har vi levererat en bit över 200 stycken. Det är ju en premiumbil och vi tror att vi framöver kommer ha en marknadsandel liknande Lexus som är en annan premiumbil, dock ej eldriven, säger Josephine Adorelle från Tesla.

I dagsläget är Norge en av de absolut största och mest expansiva marknaderna för Tesla och på den svenska sidan om landsgränsen, i Uddevalla, har Tesla statistik på att omkring 500-600 laddningar av Teslabilar görs per månad. Man räknar med att nivån kommer vara något liknande i InfraCity då det är ett optimalt läge intill E4an och med många olika butiker och restauranger.

Om ett år ungefär släpps Teslas nya Model X (liknande Porsche Cayenne) och år 2017 kommer generation 3 som kommer matcha BMW 3-serien. I somras lät Teslas grundare öppna upp patentet för elbilsladdning  fritt och det återstår att se om några av de konkurrerande elbilstillverkarna nappar på utmaningen.

– Vi vill vara kvar här i Väsby och InfraCity och växa. Tanken är att den här etableringen ska serva hela Stockholmsregionen, säger Josephine Adorelle.

Läs mer om Tesla på www.teslamotors.com