Månadens företag, sommaren 2013 – the nut house

Lisa Lister sålde växthuskonstruktioner på Dalarö och fick en förfrågan att komma till Torsåker och fortsätta med det. Rätt snabbt insåg Lisa att de som kom och tittade på växthusen behövde kaffe och på den vägen är det! Nu, åtta år senare, är the nut house ett café med bara hembakt och försäljning av växter, roliga trädgårdsdekorationer och tillbehör.

Lokal verksamhet till slut

Verksamheten började med växthusförsäljning och marknaden var hela Norden — det lokala var inget man utforskade. Efter några år började de titta sig lite mer omkring i närområdet och hittade bland annat UVP. Nu har de sedan flera år tillbaka ordnat olika sorts event som föreläsningar, kurser och stående aktiviteter som veteranbilarna som kommer varje tisdag under sommarmånaderna maj, juni och augusti.

Namnet

– Namnet, the nut house, var kommer det ifrån?
– Min pappa hade ett av de första vegetariska caféerna i London med just det namnet. Jag tyckte att det var ett bra namn och bestämde mig för att återanvända det, förklarar Lisa.

Lust

Det nya växthuset av yttersta kvalitet, Harley Botanic, stod klart nu till våren men försäljningen av dem är nedlagd. Verksamheten består av växter och cafédelen.
– Man ska göra saker av lust, då blir resultatet det bästa, säger Lisa bestämt. Här är allt handplockat och utvalt. Ingenting är här av en slump. Jag måste kunna stå för allt som säljs och görs här.

Egen saft och sylt

En av utmaningarna är att få verksamheten att gå runt på helårsbasis. Nu är det fem månader på året som ska inbringa hela årets omsättning. Det blir svårt att behålla personalen om de inte erbjuds arbete året runt. Nu har Lisa troligen kommit på en lösning. Hon har nyligen utbildat sig i bärförädling. Tanken är att the nut house ska odla bär och frukt under sommaren, frysa in allt och under vintern safta och sylta för försäljning i den egna butiken. På så vis har de något att göra hela året och personalen kan stanna kvar. Och vi kan komma och fika och äta goda luncher mycket oftare!

webb_the_nut_house_21maj+077

Om Lisa:

Utbildad trädgårdsingenjör i Alnarp på Skåne Lantbruksuniversitet.

Har arbetat med biologiskt växtskydd – insekter, svampar och bakterier som ”äter” skadedjur.
Hennes yrke är produktion av allt som växer; blommor, grönsaker, frukt, buskar och träd.

Motivering:

”The nut house är ett café och trädgårdsbutik som är öppet fem månader om året där drivkraften är lust. För att kunna behålla personalen hela året kommer verksamheten att utvecklas med att sommartid odla bär och frukt och frysa in allt för att sedan kunna safta och sylta för att kunna sälja detta i den egna butiken. Ägaren Lisa Lister är även initiativtagare till utvecklingen av samarbetet mellan aktörerna runt sjön Fysingen som sätter besöksnäringen i Väsby på kartan.”