Öhlins

Öhlins Racing AB är ett Väsbyföretag som grundades år 1976 och som främst tillverkar högklassiga stötdämpare och framgafflar. Det mesta går till motorsporten men andra kundgrupper är motorcykel- och biltillverkare som t ex Ferrari, Lamborghini, Ducati och Yamaha. Företaget grundades av Kenth Öhlin år 1976. År 1987 blev Yamaha majoritetsägare i Öhlins Racing AB, dock fortsatte Öhlins att verka som ett självständigt bolag inom koncernen. I december 2007 köpte Kent Öhlin själv tillbaka 95% av företaget från Yamaha.

– Väsby är en bra kommun att arbeta i, berättar Kenth Öhlin inledningsvis. Jag ser Väsby som en grön kommun och det har varit lite lättare för våra anställda att hitta bostäder här än om vi varit närmare Stockholm. Allt det praktiska fungerar och det viktigaste för mig är att personalen trivs. Vi har t ex en egen personalrestaurang för att underlätta luncherna för de som jobbar här.

Expansion i alla riktningar

Företaget expanderar och kontakten med kommunen har alltid fungerat bra vad gäller bygglov eller när man behövt göra förändringar i produktionen. Öhlins är kända för sin höga kvalitet inom alla områden vilket också innebär att alla tillstånd och kontroller nästan går på automatik. Företaget har verksamhet på flera platser i Sverige och förra året invigdes en ny fabrik i Thailand för att möta efterfrågan på den asiatiska marknaden.
– Har ni haft problem med att det tillverkats kopior av era produkter?
– Det är ett problem för alla företag som är så aktiva globalt som vi är. Det är ju så klart ett kvitto på ett starkt varumärke när man kopieras. Det visar att det finns ett mycket stort intresse för Öhlins. Det är dock ett problem att ta på allvar. De som köper kopiorna märker ju snabbt att de inte alls håller samma kvalitet och funktion som originalet och det är viktigt att se till att det inte är till skada för Öhlins, svarar Kenth.

Framtiden i Väsby

Kenth Öhlin själv hade planer på att dra sig tillbaka för ca 10 år sedan men ångrade sig och återtog istället kontrollen över Öhlins. Företaget har en ledningsgrupp där Kenth ingår och han är fortfarande aktiv på heltid i företaget och ägnar mycket tid åt företagets framtid och strategi.
– Jag har fortfarande planer för framtiden och massor med erfarenhet som kommer till nytta i verksamheten. Vi har en bra ledningsgrupp i företaget vilket tillåter mig att kunna tänka mer på vår framtida utveckling, säger Kenth. Vi har planer på att bygga ut och expandera här i Väsby. Nu planeras nya vägar i närområdet så vi väntar på besked om det innan vi kan gå vidare. Vår framtid finns här i Väsby. Vi har många medarbetare och distributörer som besöker oss kontinuerligt. Närheten till Arlanda är ett stor plus, vi har över 20 personer som ständigt befinner sig på resande fot.

kenth+öhlin+4+webb
Kenth Öhlin

Faktaruta:

  • 230 anställda 
  • Kenth Öhlin äger 95% av bolaget sedan december 2007 
  • Huvudkontor i Väsby med utveckling och produktion, distributör i Karlstad och ytterligare utveckling i Jönköping
  • Dotterbolag i USA och Tyskland, produktionsanläggning i Thailand 
  • Tiilverkar 160 000 stötdämpare/år 
  • 97 % av försäljningen går på export • omsättning2012 – 640 mKr 
  • Lönsamhet 10% årligen de senaste 10 åren

Motivering:

”Öhlins är ett familjeägt Väsbyföretag, känt för sina kvalitetsprodukter som exporteras till hela världen. Företaget värnar om personalen som trivs med att arbeta i en grön kommun med bra faciliteter. Öhlins fortsätter att hela tiden expandera och växa och gör Väsby känt i världen.”