Ragnar Stålskog

Ragnar Stålskog är ett familjeföretag som satsat på att ha hög kvalitet och det har gjort att man behållit sin marknad genom åren. Företaget grundades 1955 och har funnits i Väsby under alla år.

De arbetar i en nisch och är specialiserade på det de gör; elsäkerhetsutrustning såsom jordningsverktyg, manöverstänger och spänningsprovare. Det innebär att de arbetar för att göra elarbeten säkra och räddar bokstavligen liv. Deras utrustning måste vara 100% säker. Vilket företag kan garantera det? De största kunderna är elverken och järnvägen.

Europa öppnade

När Europa öppnades upp kom det fler aktörer på marknaden.
– Det har bara varit till fördel för oss, konstaterar VD:n Örjan Stålskog. En del kunder valde att byta leverantör när de hittade en billigare lösning hos en konkurrent. De kom dock tillbaka när de upptäckte att konkurrenterna inte kunde upprätthålla samma goda kvalitet som vi har. Vi är marknadsledande i Norden. Dessutom klarar våra produkter vårt klimat.

Effektiv och trogen personal

Företaget har ca 20 anställda fördelat på produktion och administration i lika delar. De gör allt från grunden i Väsby och har ett brett sortiment.

Hur klarar ni allt på så liten personalstyrka?
– Det är många av våra kunder som blir förvånade när de besöker oss och ser hur få vi är, säger Örjan Stålskog. Svaret är att vi är flexibla, har en organisation som har mycket kundkontakt där vi gemensamt hittar nya lösningar. Personalen är duktig på att hitta effektiva lösningar. Vi har också blivit bättre på lägga ut resurskrävande arbeten. Vi gör t ex inte alla muttrar själva längre, vi köper in dem. Vi försöker också hitta standardlösningar på en del produkter istället för att specialtillverka alla delar.

Utökning?

De har klarat krisen genom naturlig avgång och företaget går bra. Så bra att de snart måste hitta lösningar på att utöka lokalerna för att kunna anställa fler. Personalomsättningen är låg men ibland är det pensionsavgångar och då behövs kunnigt verkstadsfolk. Och det har visat sig vara ganska svårt att hitta.
– Samarbetet med kommunen och UVP fungerar bra, det enda vi kan önska oss är att vi får mer plats både i lokalerna och utanför så att besökare kan parkera och att vi kan emot gods.
– Och kunniga verkstadsarbetare, i framtiden, förstås, avslutar Örjan Stålskog.

Ragnar+Stålskog+webb+1
Örjan Stålskog

RS_3

Motivering:

”Familjeföretaget startade verksamheten 1955 i Väsby och är idag Nordens största producent och leverantör av elsäkerhetsutrustning. Ett innovativt företag som växer. Den effektiva personalen på ca 20 personer tillverkar flertalet av produkterna i Väsby och levererar 100% säkra produkter.”