Spiltan – En gammal dröm som går i uppfyllelse

Mattias Brindeby flyttade till Bollstanäs för 20 år sedan och saknade en trevlig restaurang att gå till. Han har drivit eget inom IT-branschen och lärt sig att bygga genom att renovera sitt eget hus. De senaste fem åren har han med frun Ann-Sofie Larsson-Brindeby bott på Antuna. Där arrenderade de stallet och på efterfrågan startade de ett café mest för dem som var i stallet. Ann-Sofie har arbetat i hotell- och restaurangbranschen och alltid trivts med att ge god service och kontakten med människor.

Ny lokal

Ryktet om caféet spreds och tanken föddes att fortsätta att utveckla det till en restaurang. De började aktivt söka efter en lämplig lokal och hittade till slut rätt vid Harby gård. Anders Hammarstedt har upplåtit den gamla tvättstugan och snickarboden som paret med rekordfart själva gjorde i ordning till ett café innan sommarsäsongen i år. Den hade använts som jaktstuga den senaste tiden och var inte i sitt mest inbjudande skick.

Italiensk inspiration

Café Spiltan slog upp portarna i maj och har haft öppet under sommaren. Mattias har hela tiden haft en tydlig vision om hur det ska se ut och utvecklingen till en restaurang har pågått hela tiden i Harby.

– Jag ville själv ha en restaurang som vår att gå till när jag bodde i Bollstanäs. Vi kommer själva att äta här med familjen, tillsammans med gästerna, precis som de gör i Italien, där vi hämtat vår inspiration, berättar Mattias.
Och inte bara inspiration — de har också både en kock och servitör som båda kommer från södra Sicilien. Restaurangköket iordningsställdes efter kockens önskemål.
Miljön vid Spiltan är fantastisk och det ligger ”på landet”, men ändå upplever gästerna att det ligger nära. Väldigt många kommer cyklande. Det finns cykelväg nästan hela vägen fram från Fresta.

Vintervision

Visionen i vinter är att man t ex ska kunna åka pulka i en backe utanför eller skidor på ängen framför och därefter gå in och värma sig framför kaminen med något gott att äta och dricka. Eller varför inte grilla korv utanför? En brasa kommer att finnas och korven köper man i caféet.
– Det här känns helt rätt. Jag har aldrig känt mig orolig för att det inte kommer att gå bra. Inte ens när vi haft få gäster en dag. Det här gör vi med hjärtat, säger Ann-Sofie.

Lokalt stöd

Stödet har varit överväldigande från alla runt omkring. Framförallt har de blivit väldigt väl mottagna i Harby och de som bor i närområdet. Spiltan ordnade både skolavslutning och midsommarfirande redan i somras. Den svenska sommaren visade sig från sin bästa sida och det blev många dagar med fullt ös på uteserveringen.

Nu till vintern har den italienska restaurangen öppnat inomhus. Den erbjuder italienska menyer på kvällarna. Förhoppningen är att folk ska boka bord i förväg så att alla säkert får plats. Restaurangen rymmer 32 gäster inomhus. Caféet är öppet som vanligt, dagtid, och sen kväll finns baren att tillgå där bartendern från Grekland styr och ställer bland drinkarna. Den internationella prägeln på mat och medarbetare hindrar inte Spiltan från att vara ett lokalt företag som även samarbetar med lokala producenter och leverantörer. De fokuserar också på att inte använda mer energi än vad som absolut behövs.

– Målsättningen har varit att en ny kund ska hitta till oss varje dag som vi har öppet. Det har vi uppnått med råge. Varje dag. Våra barn tycker också att det här är spännande och roligt. De får hjälpa till i caféet och restaurangen. Nu tar de även hand om våra nyanlända italienare och visar dem runt så att de får se omgivningarna och Stockholm, avslutar Ann-Sofie.

Spiltan_webb