Värmekällan i Väsby

Värmekällan har etablerat sig på Runby torg. Huset har fått liv igen. En glad och god nyhet!

Det är ett företag som tar socialt ansvar — hjälper människor att komma tillbaka både till ett socialt liv, utbildning, arbete eller eget företagande. De har nyligen etablerat sig det gamla servicehuset som blivit en riktig samlingspunkt för de boende i huset och folk runtomkring.

Grundarna och eldsjälarna

Värmekällan i Väsby grundades av Sune Sölvstedt och Carolin Karlsson. Deras vägar korsades när Carolin studerade rehabiliteringsvetenskap och praktiserade på Samhall. Sune var personalledare och arbetade med s k övergångar, då människor ska ut i arbetslivet igen. De har båda erfarenhet av att möta människor som står utanför arbetsmarknaden på grund av olika funktionsnedsättningar. Tillsammans fick de en idé om vad de skulle kunna göra. Företaget arbetar med Resa-projektet,rehabilitering, arbetsprövning, arbetsträning, sysselsättning, etableringslotsar och arbetsvägledning. Deras målsättning är att skapa ett rum där människor kan hitta en plattform för att komma ut i arbetslivet och en egen försörjning.

Restaurang och café

I det f d servicehuset driver de restaurangen, med hjälp av två anställda. De levererar också mat till vissa äldre i området som inte kan ta sig till restaurangen. Förutom kökspersonlen har de en handledare anställd.

Aktiviteter

Huset sjuder av liv med mycket växter och stort ljusinsläpp. Det finns många olika aktiviteter för deltagarna att vara med på, om de vill, som hantverk, odling och trädgårdsskötsel, lokalvård, legoarbete, snickeri och friskvård genom exempelvis mindfulness. Hittills har de lyckats väldigt bra med att få ut människor i arbetslivet igen.

Framtid och målsättning

Arbetsförmedlingen är deras största kund och de söker kontakt med kommuner, arbetsförmedlingar och Försäkringskassan. Några kommuner i närområdet har visat stort intresse för deras arbetssätt och de hoppas att fler får upp ögonen för dem. De gör ett individanpassat program för alla, en del behöver arbetsträning och social samvaro och andra behöver coachning.
– Verksamheten har fått växa i långsam takt. Vi har satsat egna pengar och har inga lån. Det känns bättre att göra så även om det tar längre tid med t ex renovering av lokalerna, avslutar Sune. Vi hoppas att vi får möjlighet att hjälpa många fler. Vi har t ex visat intresse att hjälpa kommunens arbetslösa ungdomar med vårt koncept.

varmekallan_webb
Carolin Karlsson och Sune Sölvstedt