Väsbybon Antonia Ax:son Johnson utsedd till Årets företagare


Postad 25 maj 2016

Antonia Axson JohnsonSom familjeföretagare i fjärde generationen har Antonia Ax:son Johnson byggt en handelskoncern som i dag omfattar välkända bolag som Åhléns, Hemköp, Mekonomen och Lagerhaus. Antonia bor sedan många år tillbaka i Väsby och driver också det lokala företaget Lövsta Stuteri. Hon har tidigare också varit politiker i Väsby och är ett välkänt namn hos många Väsbybor.

Under prisutdelningen sa Antonia:

– Det är en stor ära, särskilt som jag har en speciell relation till Abbe Bonnier. När det var som tuffast för vårt familjeföretag gick jag till honom för att be om råd. Han bjöd på en ostmacka och gav mig råden att hålla ut, tänka långsiktigt och inte vara rädd för det nya. Det var bra råd som jag burit med mig ända sedan dess.

Prisjuryns motivering lyder:

”Antonia Ax:son Johnson har med stark vilja, gott entreprenörskap och med stöd av sin make Göran Ennerfelt fört familjeföretaget Axel Johnson AB till stora framgångar, främst inom handel. Att gå från ett substansvärde på drygt 2 miljarder till över 30 miljarder är en bedrift. Antonia tog över ett företag som verkade i branscher som då mötte stora utmaningar som sjöfart, stål- och tung verkstadsindustri. Hon har med fast hand och höga moraliska, långsiktiga värderingar fört företaget vidare till nästa generation.”

Läs hela nyheten här.