Björn Nordén
Verksamhetschef på Jobba i Västerås

Arbetsmarknadskunskap – ett nytt ämne i skolan

Arbetsmarknaden förändras. Det har den alltid gjort. Skillnaden idag mot förr i tiden är att allting går mycket fortare. För att hänga med gäller det att ha koll på förändringarna och hur det påverkar dig som är ung idag. Nya yrken kräver nya kunskaper. I en allt mer digital värld ställs högre krav på teknisk kompetens samtidigt som vi ser att sociala förmågor, kreativitet, flexibilitet och medmänsklighet också är egenskaper som står högt på arbetsgivarnas önskelistor. Björn Nordén från Arbetsmarknadskunskap pratar om vad som kommer att krävas för att få ett jobb i framtiden och vikten av att göra medvetna val på vägen.

Med offentliga och privata arbetsgivare i ryggen och med fokus på bristbranscher förklarar och diskuterar vi förutsättningarna på framtidens arbetsmarknad. Arbetsmarknadskunskap finns i 70 kommuner i Sverige och vi träffar årligen ca 50 000 ungdomar. Genom att prata mer arbetsmarknad i skolan ökar vi förutsättningarna för unga att göra medvetna studie- och yrkesval. Vi tror att det ökar möjligheterna för en hållbar kompetensförsörjning över tid och en bättre matchning på framtidens arbetsmarknad.

 

Petra Brask
VD, grundare, effektivitetsexpert och författare, PB & Partners AB

Koll på tiden? Tips för skola, fritid, vänner, sömn

Allt kommer att ordna sig. Ha tillit till det. Om du känner att det är tufft att gå i skolan och vara ung idag så är det inget fel på dig. Det ÄR tufft att vara ung idag av en mängd olika anledningar och inte minst för att din hjärna är under utveckling samtidigt som du i skolan testas på just dessa förmågor som håller på att utvecklas. Dessutom är ditt konsekvenstänkande under utveckling, vilket gör att du har en hjärna som tror att det alltid kommer att kännas och vara så här. Det här är en utmanande fas i ditt liv som du kommer att ta dig igenom. Om något känns jobbigt nu så lita på att det kommer att gå över.

Petra Brask är expert på effektivitet och syns ofta i TV, radio, press och på YouTube. Hon har undervisat tusentals människor i tidseffektivitet och effektiva metoder, både i Sverige och internationellt. 2017 släppte hon sin bok Vem bestämmer över din tid? konsten att frigöra tid och energi. Nu kommer hon med uppföljaren som riktar sig till ungdomar Koll på tiden? Tips för skola, fritid, vänner, sömn. Med humor, värme och insikt brinner hon för att hjälpa våra ungdomar, vår framtid.