Föreläsare på Näringslivsdagen 2022

 

Nils van der Poel
Olympisk skridskoåkare, världsrekordhållare samt dubbel OS-guldmedaljör

  Motivation – min svagaste länk

Den flerfaldige OS-guldmedaljören, regerande världsmästaren i skridsko Nils van der Poel från Trollhättan berättar om sin resa samt vilka lärdomar han har tagit med sig från att vara en idrottsgrabb i en svensk idrottsförening till att bli världens bästa skridskoåkare.

”Jag har inte valt mina drömmar, många gånger har jag önskat att jag drömt om något mindre ansträngande än att åka 10 000m skridsko. Den svagaste länken i min idrottskarriär var alltid min bristande motivation- det som hindrade mig från att lyckas var först och främst min ovilja att göra det. Jag kommer prata om hur jag lärde mig förstå mina drivkrafter och fick de att växa sig starkare.”

Nils van der Poel tog guld på 5 000 och 10 000 meter på VM 2021 och OS-guld på 5 000 och 10 000 meter i OS 2022. Han har världsrekordet på bägge distanser. Efter OS släppte han även sitt träningsprogram som laddats ner av väldigt många världen över. Ladda ner programmet här!>>

Se film med Nils van der Poel här!

 

Gunilla von Platen
Entreprenör, investerare, företagsledare och filantrop

Blod, svett & tårar

Flyktingflickan i förorten som blev Gunilla von Platen. Superentreprenören i näringslivets topp med klackarna i de kungliga salongerna. Styrelseproffs och filantrop med världen som arbetsfält. Cirka 30 000 anställda i 26 länder. Mot alla odds. Sveriges just nu hetaste näringslivsprofil glömmer aldrig sin bakgrund, hon har kämpat för allt hon fått i livet och har kallats näringslivets Zlatan. Gunilla von Platen brinner även för att hjälpa utsatta barn och kvinnor i Sverige och Världen. En viktig del i hennes entreprenörskap är också att lyfta fram kvinnliga entreprenörer.

Hon berättar om makten, männen, miljonerna och motgångarna, hur hon som kvinna fått slåss för respekt och en position i en manlig bastion, både som flicka bland nio syskon i ett strängt religiöst hem och i toppen av näringslivet.

Idag spenderar Gunilla von Platen större delen av sin tid med investeringar. Förutom att investera har hon byggt upp ett stort fastighetsbolag i Sverige och sitter som ledamot i ett antal styrelser. Hon är ägare och operativ i kundvårdsföretaget Transcom Worldwide samt ambassadör för Mentor och en av inspiratörerna för Prins Daniels Fellowship som inspirerar ungdomar att bli entreprenörer.

Gunilla von Platen har medverkat i programmet Draknästet och varit programledare i den svenska versionen av det internationella TV-programmet The Apprentice, som första kvinna någonsin samt skrivit självbiografin Draken i rummet.

Foto: Åsa Tällgård

 

Tobias Degsell
Kreativitetsexpert och tidigare curator vid Nobelmuseet

Framtiden kräver nya kombinationer

Hur skapar vi en bättre värld med hjälp av kreativitet och innovation och hur går vi från idé till verklighet?

Tobias Degsell är Sveriges entreprenörd, konsult och föredragshållare inom kreativitet, innovationskraften i samarbete och modet att tänka nytt. Han ser mönster där inte alla ser dem och har gjort det till sin konst att kombinera kunskap till fascinerande nya insikter.

Tobias är expert på Nobelpristagare, kreativitet och lärande och har tidigare varit verksam som bl.a. curator på Nobelprismuseet i Stockholm. I dag hjälper han företag och organisationer i många olika branscher och länder att tänka och agera nytt och den svåraste, men kanske också den roligaste delen av den kreativa processen, nämligen själva genomförandet.

”Kreativitet något som går att träna upp, något som till och med bör tränas upp. För ett visst mått av risktagande är en förutsättning för att ge möjlighet till en högre avkastning på sikt. Och utan människans kreativitet så blir det inga nya framtida innovationer.”

Foto: Anna Malmberg

 Kattis Ahlström
Journalist, programledare och författare

Dagens moderator

Med trygg hand och med sitt gedigna engagemang för sitt uppdrag, med sin breda allmänbildning och med varm humor, håller Kattis Ahlström ihop programpunkterna och intervjuar våra intressanta talare.

Den folkkära programledaren och journalisten Kattis Ahlström har haft många uppdrag som till exempel TV-programledare, chefredaktör för ICA Kuriren, startat och drivit månadstidningen ”Kattis & Company” samt varit generalsekreterare för BRIS. Hon har hörts i program såsom Morgonpasset och Ring P1 och i poddarna Swedishness och Mod, framtidens ledarskap. Hon har  även romandebuterat med I hennes skor. Utöver detta har Kattis också ett stort socialt engagemang i flera välgörenhetsorganisationer.

Foto: Peter Cederling