©fotograf Peter Knutson

Fredrik Reinfeldt
Föreläsare och f.d. Statsminister

En värld i rörelse – så ser framtiden ut idag
Vi lever idag i en gränslös värld i ständig förändring. Det som gällde igår kanske inte längre gäller idag. Vilka utmaningar (och möjligheter) står du som företagare inför och hur kommer globaliseringen och digitaliseringen att påverka dig och ditt företag? Hur möter vi framtiden och hur kan vi som företagare främja en hållbar morgondag? Hur ska vi förhålla oss till en värld i ständig förändring och hur ska du tänka och agera för att lyckas med ditt företag i framtiden?

 Vår f.d. statsminister Fredrik Reinfeldt delar med sig av sina erfarenheter och syn på förändringar i Sverige, Europa och världen. Gränser suddas ut och den nya verkligheten ställer helt nya krav på oss människor. Hur ska vi anpassa och förnya oss? Vilken typ av ledarskap och vilka erfarenheter är viktiga för att hantera ständig förändring?

– Aldrig förr har världen upplevt så stora och snabba förändringar. Mycket av detta kan vi också i liten utsträckning själva påverka. Det är dock viktigt att vi lär om och förstår vad som omfamnar vår värld för att kunna vara framgångsrika i våra verksamheter och företag, säger Fredrik Reinfeldt.

Se filmklipp med Fredrik Reinfeldt inför Näringslivsdagen här!

 

Karin Adelsköld
Komiker, författare, journalist, föreläsare samt dagens moderator

Forskningsresultaten är tydliga: glada anställda presterar bättre, medarbetare som har kul känner minskad stress och kunder som får skratta köper mer. Dessutom är humor den mest effektiva metoden för god arbetsmiljö och färre sjukskrivningar. Nån som behöver fler argument? Förbered dig på en crash course i roligare arbetsliv som gör dig mindre stressad av bara farten!

Karin Adelsköld är hyllad komiker, författare, journalist och föreläsare som under flera åren jobbat heltid med att humorcoacha svenska företag och myndigheter.

Se filmklipp med Karin Adelsköld inför Näringslivsdagen här!

Anders Hansen
Överläkare i psykiatri och föreläsare

Hjärnstark – Träna för din hjärna
Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ? Se då till att röra på dig! Den moderna hjärnforskningen visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan, det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. Och det här gäller för både barn och vuxna, ja, till och med för äldre. Anders Hansen, överläkare i psykiatri, berättar om den senaste vetenskapen kring hur träning direkt påverkar hjärnans funktioner och vår hälsa.

När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre. Träning påverkar även koncentrationen, minnet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel” till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt runt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna.

– Vi människor har inte bara en kropp som är byggd för rörelse. Även vår hjärna är byggd för det. Fysisk aktivitet är medicinen vi glömde för att ingen tjänade pengar på den. Det är ofattbart att inte fler känner till hur viktigt det är för hjärnan att vi rör på oss. Om du inte är fysiskt aktiv fungerar inte din hjärna så bra som den skulle kunna, säger Anders Hansen.

Skärmhjärnan
Anders har under mars 2019 släppt boken Skärmhjärnan. Boken handlar om hur våra hjärnor är uppbyggda och hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda. Att vi är ständigt uppkopplade börjar få allt tydligare konsekvenser för våra hjärnor. De är helt enkelt inte gjorda för ett konstant informationsflöde från mobiler, läsplattor och skärmar av alla olika slag. Under föreläsningen tas vi med på en resa som ger en helt ny bild om hur dagens samhälle påverkar våra hjärnor.

Lyssna till Anders Hansens sommarprat i P1 här!

Se filmklipp från TV-serie om hjärnan från SVT, med Anders Hansen!

 


Regina Kevius
Ny kommundirektör i Upplands Väsby kommun

Framtidens Väsby
Regina Kevius tillträder sin nya tjänst som kommundirektör i Upplands Väsby kommun den 19 augusti. Hon är idag stadsbyggnads- och exploateringschef i Sundbybergs stad och har även tidigare arbetat med olika stadsbyggnadsprojekt, bland annat då hon var planeringschef i Danderyds kommun. Hon har också en bakgrund inom politiken och var under mandatperioden 2010-2014 stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Regina Kevius ger oss en uppdatering om vad som händer i kommunen och om Framtidens Väsby.

Se filmklipp med Regina Kevius inför Näringslivsdagen här!