Ett dygn tillsammans med kommunens politiska ledning, chefer, Väsby Promotions styrelse samt andra nyckelprofiler och näringsidkare i Upplands Väsby samt gästföreläsare från Vasakronan, Kungsvåningen och Beteendelabbet. Ett dygn med fokus på Ekologisk- och social hållbarhet, med målet att förena samhälls- och affärsnytta och där näringsliv och kommun gemensamt kan komma fram till ett hållbarhetsavtal.
Inspirerande exempel lyftes från både företag och kommunala verksamheter om hur hållbarhet är en självklar del av deras kärnverksamhet och hur det bidrar till en hållbar samhällsutveckling, både på kort och lång sikt.
- Jag ser stora möjligheter i att kommunen och det lokala näringslivet i Väsby kan göra skillnad inom många områden. Förflyttningen mot ett hållbarare Väsby behöver fortsätta i högt tempo och tillsammans kan vi möta utmaningar som står i vägen och hitta nya lösningar, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.
Barn och ungas förutsättningar
Barn och unga är framtiden, men alla har inte samma förutsättningar att uppfylla sina drömmar. Många är också utsatta för påtryckning och rekrytering av kriminella nätverk, vilket är en stor utmaning för hela samhället. Det finns många goda exempel i Väsby på hur man arbetar för att motverka utvecklingen, både inom näringslivet och kommunen.
Jacob de Geer, ordförande i RQT Stora Wäsby, delade med sig av framgången Summer Camp 2024. Under sommaren erbjöd RQT ett läger i samarbete med Libra (ungdomsenheten) och med stöd från flera samarbetspartner samt kommunen. Barn och ungdomar bjöds in till minnesvärda upplevelser på RQT:s racketanläggning. Lägret riktade sig till ungdomar som vanligtvis inte lämnar kommunen under sommaren. Förutom att prova på olika idrotter var gruppen på utflykt till både Båstad och skärgården.
I skolan sätts grunden för framtidens demokratiska medborgare. Henrik Malmström, utbildningschef i Upplands Väsby, lyfte både skolans ansvar och hur de arbetar för att skapa förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling både socialt och ekologiskt. Bland annat har de kommunala skolorna i Väsby alla fått Skolverkets utmärkelse Skola för hållbar utveckling, vilket är unikt.
Konkreta handlingar som förändrar sammanfattar konferensen
Årets Näringslivskonferens kan sammanfattas att i Väsby finns både kompetens, idéer och förändringsvilja för att lyckas skapa ett hållbart samhälle tillsammans. För att komma framåt behövs fler forum för samverkan, konkreta handlingar och involvering av både kommunmedborgare och företagens kunder i arbetet för ett hållbart Väsby.
Hållbarhetsavtal i Upplands Väsby
För att bidra till att målen i Agenda 2030 uppnås globalt behövs gemensam handlingskraft lokalt. Därför tar kommunen fram ett hållbarhetsavtal med syftet att engagera näringslivet och tillsammans skapa förändringar som gör skillnad. Hållbarhetsavtalet planeras att lanseras den 4 december. Ju fler företag som ansluter sig till avtalet, desto större gemensam kraft får vi i arbetet framåt.
Stort tack till alla medverkande!
Näringslivskonferensen 24-25 september arrangerades av Väsby Promotion och Upplands Väsby kommun.
Årlig Näringslivskonferens i Väsby
Varje år ordnar kommunen tillsammans med Väsby Promotion en näringslivskonferens. Under konferensen möts näringsliv, politiker och ledande tjänstepersoner från kommunen för att samtala om kommunens utveckling, utbyta erfarenheter och skapa kontakter.
Text: Upplands Väsby kommun
Foto & film: Väsby Promotion