Dagens ämne engagerade många företagare denna tisdag, då Väsby Promotion ordnade näringslivslunch med tema trygghet och säkerhet, i samarbete med Upplands Väsby kommun och Företagarna Upplands Väsby.
Per-Ola Lindahl, Upplands Väsby kommuns näringslivschef inledde lunchen med att understryka att dagens tema är en viktig och prioriterad fråga hos kommunen och att vi tillsammans kan arbeta för att öka säkerheten och bidra i det brottsförebyggande arbetet som sker i kommunen.
Ann-Christine Larsson Frickner (C) kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens näringslivs- och kompetensutskott kunde tyvärr inte närvara denna dag men hon skickade med dessa ord: "Vi har skapat den här dagen för dig som företagare i kommunen eftersom flera av er lyfter trygghetsfrågorna tillsammans med organisationerna Företagarna och Svenskt Näringsliv. Förutom de föreläsare som presenterar viktiga insatser och ämnen på denna lunch till stöd för er, så har kommunen också i dagarna bjudit in alla restaurangägare med personal till kostnadsfri utbildning i ansvarsfull alkoholservering och möjlighet att söka dispens att göra iordning uteserveringar på altandäck. Vi jobbar för att Upplands Väsby ska vara den bästa företagarkommunen oavsett vilken typ av verksamhet ni bedriver, och hoppas att ni får en trevlig lunch".
Per-Ola lämnade senare över ordet till Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande som tog upp tråden om detta viktiga ämne och att lag, ordning och trygghet ligger högst upp på agendan. Hur påverkas företagare och vad kan kommunen och politikerna på lokal nivå vidta för åtgärder? Dessa frågor var några av flera som togs upp under denna lunchtimme.
Vi fick en "crash course" i digital säkerhet av Pontus Lindström, brott- och säkerhetsexpert från Företagarna som belyste flera punkter om vad som är viktigt att tänka på för att kunna arbeta förebyggande och trygga företagets IT-miljö. Han avslutade med orden "Sitt lugn i båten - men var vaksam". *Se Pontus tips nedan.
Karin Göransson, verksamhetsansvarig på Tryggare Väsby - Fastighetsägare i samverkan, berättade om föreningens sätt att arbeta för att främja besöksnäring, inflyttning och näringsliv. Organisationsformen kallas oftast för BID, Business Improvement District. Verksamheten bedrivs genom en svensk variant på ett BID. Föreningen jobbar med platssamverkan inom centrala Väsby, Sigma och stationsområdet. De arbetar även för att få Väsbys unga i sysselsättning under sommarmånaderna. Vilka näringsidkare främjar detta och hur kan man samarbeta med näringslivet här?
Avslutningsvis fick vi lyssna till Emma Rauf Otworowski, kommunens trygghetssamordnare och Luis Araya, polis. De berättade om hur samverkan i kommun med näringsliv och civilsamhället har givit resultat. Luis påpekade vikten av att polisanmäla en händelse eller att tipsa Polisen och ge information. Man kan vara anonym. Ibland kan det räcka med bara ett registreringsnummer på en bil för att de ska kunna lösa ett brott, menar Luis. Emma visade upp en bild över kommunens kartläggning och analys hur de samverkar för effektiv samordning för trygghet, vilket följs upp varje vecka. De gick även igenom Väsbyappen där privatpersoner kan rapportera in händelser eller felanmäla. En möjlighet för näringslivet att kunna rapportera ett brott eller annan händelse kommer att presenteras framöver. Även trygghetsvandringar mellan företagare diskuterades.
Dagens moderator var Camilla König Ekegren.
*Vad är viktigast att tänka på som företagare?
1. Var misstänksam! Tänk efter och granska kritiskt e-post innan du klickar på en länk eller öppnar en fil, även från tillsynes kända avsändare.
2. Ta reda på var företagets viktigaste information lagras. Dokumentera rutiner som beskriver hur ni på företaget ska hantera er information säkert. Glöm inte mobiltelefoner!
3. Installera antivirusprogram och brandvägg på företagets datorer.
4. Låt aldrig någon annan logga in med din e-legitimation åt dig. Logga aldrig in med din e-legitimation på uppmaning av någon annan.
5. Använd långa lösenord, gärna en lösenordsfras som är lätt att minnas med många tecken och stor teckenvariation. Gäller framför allt lösenordet till e-posten.
6. Undvik att använda publika nätverk. Gäller även för anställda.
7. Uppdatera datorn, programvarorna, mobilen och appar med tillverkarnas senaste säkerhetsuppdateringar.
8. Använd tvåfaktorsautentisering, det får man genom att kombinera två säkerhetsmetoder, t.ex. att samtidigt ange ett hemligt lösenord och att en pinkod skickas till mobilen.
9. Använd en digital brevlåda för myndighetspost. Alla ändringsbekräftelser eller liknande får du information om i den digitala brevlådan exempelvis om firmatecknaren ändrats hos Bolagsverket.
10. Säkerhetskopiera ofta och med jämna mellanrum informationen på datorer och mobiler.
11. Om du blir utsatt - betala aldrig, polisanmäl alltid!
Användbara länkar:
Kommunens brottsförebyggande arbete
Polisen
Ekobrottsmyndigheten - Checklista - Så undviker du oseriösa aktörer
Grannsamverkan
Trygg Fastighet
Trygghetspriset till Grannstödsbilen! Läs mer här!