Den 26 april var det äntligen dags för Väsbylunchen igen, som vi har längtat. Ett femtiotal medlemmar slöt upp i vår nya lounge för att lyssna till fyra lokala näringsidkare som presenterade sin verksamhet på 7 minuter vardera, en presentationsvariant som kallas Pecha Kucha. Denna gång var temat Historiskt & Innovativt företagande. Först ut var Martina Flemström.
Martina Flemström började sin nya tjänst som VD på Mondelez Sverige och Finland mitt under pandemin och det var en utmaning att lära känna sina medarbetare samt företaget endast på distans, via länk till en början, berättar Martina. Mondelez hette tidigare Marabou, vilket nu är en del av koncernen Mondelēz International, världens största chokladföretag.
Marabous historia börjar dock inte i Upplands Väsby utan i Sundbyberg. Där startade norrmannen Johan Throne Holst den första chokladfabriken. Han hade redan byggt upp chokladmärket Freia i Norge, som namngavs efter den maraboustork som prydde chokladförpackningarna. I början på 1970-talet behövde Marabou öka kapaciteten och man byggde då en fabrik i Upplands Väsby, som finns kvar än idag.
Martina berättade också att de ständigt arbetar med produktutveckling och hon hade med sig några askar med Marabou Premium choklad till kaffet, som hon bjöd på. Läs mer om Mondelez här! Läs mer om Marabous historia här!
Karin Hallgren, Kommunikations- och HR-direktör på Upplands Väsby kommun, tog oss med på en 70-årig tidsresa i snabbversion. I år är det 70 år sedan Upplands Väsby kommun bildades. Men egentligen skulle man kunna säga att kommunen har en tusenårig historia, berättar Karin. Landskommunerna Ed, Fresta och Hammarby gick samman och bildade Upplands Väsby kommun 1952.
Upplands Väsby kommun fyller 70 år och det ska uppmärksammas under hela 2022, med höjdpunkten i juni, då sker avtäckningen av konstverket som hyllar hårdrocksbandet Europe. Kommunen kommer stå som huvudarrangör men uppmanar föreningar och företag att uppmärksamma dessa dagar. Det kommer finnas aktiviteter som passar ung som gammal, berättar Karin och det är den 2-4 juni som ni ska bocka för i kalendern. Håll dig uppdaterad på kommunens hemsida!
Annika Everfjärd, Ankans Tårtverkstad, berättade om hur hon startade sin verksamhet hemma i sitt kök för tio år sedan. Det började som en hobby efter att hon gjorde en Hello Kitty-tårta till sin dotter, sen blev det beställningar till släkt och vänner. Hon gick till en början ner i tjänst på företaget där hon arbetade tills hon till slut sa upp sig och startade eget företag. Annikas idé är att använda naturliga råvaror för att få fram riktigt goda smaker. Om tårtan ska innehålla hallon, då ska det vara riktiga hallon, inte något pulver, menar Annika.
I början på året flyttade hon in i nya lokaler i Bredden med sitt företag Ankans Tårtverkstad. Här har hon gott om utrymme för att baka fler tårtor åt gången, hålla kurser samt sälja baktillbehör.
Alla lunchdeltagare fick med sig ett presentkort med sig hem på smakboxar, för att de lättare ska kunna välja vilka smaker de vill ha vid en eventuell tårtbeställning. Läs mer och se alla fantastiska tårtor här!
Farzad Riazi är medgrundare och ägare av Chew Folk, Sveriges enda tuggummifabrik, som han startade tillsammans med Abtin Soltanpour i början av förra året i Upplands Väsby. Entreprenörsduon har skapat ett veganskt och plastfritt tuggummi som snart ska finnas i 500 butiker. I vanliga fall är det Abtin som brukar stå så här och tala inför folk, så det är lite ovant, berättar Farzad. De är båda maskiningenjörer och inspirerades av ett amerikanskt bolag som tillverkade liknande tuggummin. Vi experimenterade vidare hemma i Abtins nyrenoverade kök, tills vi kom till den punkt man kan nå i ett hemmakök, berättar Farzad, som också hade med sig prover på olika sorters smaker av deras tuggummin. Läs mer här!
Tack till våra talare, alla som kom samt tack till Rönnerdahls som levererade de goda wrapsen.
Om Väsbylunchen
Väsbylunchen arrangeras 2 gånger per år med unika teman vid varje tillfälle. Under en intensiv lunchtimme samlar vi beslutsfattare, företagsledare, entreprenörer och andra spännande personer som alla är med och skapar ett attraktivt Väsby. Vid varje tillfälle får vi lyssna till intressanta personer från Väsbys näringsliv som alla delar med sig av sina erfarenheter på cirka 7 minuter vardera, en presentationsvariant som kallas Pecha Kucha. Vill du som medlem få möjligheten att presentera din verksamhet eller har andra frågor kring detta? Kontakta oss gärna på info@vasbypromotion.se.
Se alla bilder här: